Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHistorijska Rezolucija o Srebrenici usvojena: Nova prilika za izgradnju povjerenja u regiji

Historijska Rezolucija o Srebrenici usvojena: Nova prilika za izgradnju povjerenja u regiji

Danas je usvojena Rezolucija o Srebrenici, čime je završen višemjesečni proces koji je trajao duže od 12 mjeseci. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sead Bećirović, istakao je da je ovo historijski dan za državu BiH i historijski dan za cijelo čovječanstvo.

Rezolucija o Srebrenici je važna iz nekoliko razloga. Prvo, njeno usvajanje očuvalo je kredibilitet UN-a, jer su najviši sudovi UN-a presudili da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Drugo, ona predstavlja planetarnu poruku obespravljenim ljudima da postoji nada za pravdu i istinu. Treće, Rezolucija će trajno obilježiti činjenicu da je genocid u Srebrenici pravna i historijska istina, koju negatori genocida pokušavaju zaboraviti.

Bećirović je također istakao da su u njegovim mislima žrtve genocida i njihove porodice, posebno Majke Srebrenice koje se decenijama bore za istinu i pravdu. Nažalost, mnoge od njih nisu dočekale trenutak usvajanja Rezolucije.

Ipak, predsjedavajući je pozvao sve da pokažu dostojanstvo i odgovornost, ističući da nema mjesta za euforiju. On je naglasio da su države koje su bile suzdržane prilikom glasanja potvrdile da priznaju presude sudova Ujedinjenih nacija. Samo mala skupina država, poput Rusije, Sjeverne Koreje i Venecuele, glasala je protiv Rezolucije.

Bećirović je također naglasio da ratni zločinci ne smiju biti skriveni iza cijelih naroda. On je pozvao sve u regionu da se okrenu izgradnji trajnog mira i prosperiteta.

Na pitanje da li vjeruje da je moguća katarza sa aktuelnim političkim rukovodstvima Srbije i bh. entiteta RS, Bećirović je izrazio vjeru u novu historijsku priliku za izgradnju povjerenja u regiji koju pruža usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -