Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPotvrđena rezolucija o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN

Potvrđena rezolucija o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN

Federalni ministar izbjeglica Nerin Dizdar, potpredsjednik RS Ćamil Duraković i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković, sjednicu Generalne skupštine UN pratili su sa povratnicima u selu Pale iznad Potočara. Nakon glasanja, Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena, što je izazvalo zadovoljstvo među svim praćenicima skupštine.

“Svi smo sretni što je Rezolucija usvojena i svi se nadamo i vjerujemo da će to dovesti do sistemskog tretiranja odnosa prema genocidu na globalnoj razini. Potpuno su nebitni omjeri. Ono što je bitno je da su oni koji su glasali za Rezoluciju na pravoj strani historije”, izjavio je ministar Dizdar.

Ova rezolucija donosi novu nadu za povratnike u BiH, te se očekuje da će dovesti do podizanja svijesti o genocidu u međunarodnim okvirima. Važno je da međunarodna zajednica prepozna sistemsku prirodu ovih zločina i osudi ih na globalnom nivou.

Nažalost, RS i Srbija ne odustaju od ratnih ideologija te i dalje relativiziraju genocid i spore njegovo postojanje. To ostaje kao mrlja na njihovim nacionalnim politikama. Međutim, potvrda istine kroz ovakve međunarodne akte skida stigmu sa naroda i precizno identifikuje one koji su učestvovali u genocidnim politikama.

“Duboko je žalosno što RS i Srbija nisu spremni suočiti se sa prošlošću i napustiti ratne ideologije. To je nešto s čime se svi zajedno moramo nositi u budućnosti”, istakao je ministar Dizdar za “Avaz”.

Potvrđena rezolucija o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN predstavlja važan trenutak za BiH i cijeli region. Ova odluka donosi novu nadu za pravdu i potvrđuje istinu o genocidu koji se desio 1995. godine. Sistemsko tretiranje ovog zločina na globalnoj razini će osigurati da se slični zločini ne ponove u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -