Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRezolucija UN-a osuđuje genocid u Srebrenici, UAE suzdržane pri glasanju

Rezolucija UN-a osuđuje genocid u Srebrenici, UAE suzdržane pri glasanju

Na sjednici Generalne skupštine UN-a danas je usvojena rezolucija koja oštro osuđuje genocid u Srebrenici. Rezolucija je izazvala kontroverzu zbog suzdržanog glasanja predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhameda Abušahaba. Abušahab je spomenuo najmlađu žrtvu genocida, tek rođenu Fatimu Muhić, ali se onda suzdržao pri glasanju.

Genocid u Srebrenici je dobro dokumentovan i utvrđena činjenica koju priznaju najviši međunarodni sudovi. Više od 8.000 bošnjačkih muslimana izgubilo je život u ovom mračnom događaju 1995. godine, među kojima je bila i dvodnevna beba Fatima Muhić.

Rezoluciju su podržale 84 države, dok je 68 bilo suzdržano i 19 država glasalo protiv. Među suzdržanim zemljama su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predstavnici UAE-a su istakli da podržavaju sadržaj rezolucije i osuđuju negiranje genocida, ali su izrazili sumnje u vrijeme i proces izrade rezolucije. Naglasili su potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija i deeskalacijom.

Mir na Balkanu je krhak, a napori za rješavanje dugotrajnih sporova su zaustavljeni. U ovom kontekstu, politički lideri i lideri zajednice moraju posvetiti pažnju deeskalaciji i izbjegavanju huškanja.

Rezolucija UN-a o Srebrenici treba biti podsjetnik na promicanje tolerancije, mirne koegzistencije i sprečavanje ponovnog izbijanja mržnje i netrpeljivosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -