Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHistorijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a ova odluka je dočekana s ogromnom podrškom i zadovoljstvom među Bosancima i Hercegovcima. Predstavnici BiH smatraju da je ovo veliki korak naprijed u borbi za istinu i pravdu.

“Ovo nije nikakva pobjeda niti utakmica, nego borba da se istina pozicionira kako zaslužuje”, izjavio je jedan od predstavnika i dodao da se osvrće na činjenicu da su mnogi lideri u regionu podržali ovu rezoluciju, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Smatra se da je podrška rezoluciji važna i za region jer pokazuje jedinstvo i odlučnost da se suoče s prošlošću. Ipak, Vučić i lider Republike Srpske Milorad Dodik, koji su izrazili protivljenje rezoluciji, morat će objasniti svom narodu svoje stavove i zašto su govorili o kolektivnoj krivici.

“Vučić je uspio minimalizirati i velike svjetske sile. To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije”, istaknuo je jedan od predstavnika BiH. Dodao je i da će biti važno nastaviti raditi na diplomatskim odnosima, a zahvalio je i liderima koji su podržali ovu rezoluciju.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak za BiH, ali i za cijeli region. Nadamo se da će ova odluka pomoći u suočavanju s prošlošću i izgradnji mira i pomirenja među narodima. Istovremeno, očekuje se da će potaknuti dalju raspravu o ratnim zločinima i doprinijeti istinskoj pravdi za sve žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -