Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvojena Rezolucija o Srebrenici - Historijski dan za BiH i čovječanstvo

Usvojena Rezolucija o Srebrenici – Historijski dan za BiH i čovječanstvo

Danas je historijski dan za BiH, Evropu ali i cijelo čovječanstvo. Naime, Generalna skupština UN-a je upravo usvojila Rezoluciju o Srebrenici, čime je još jednom potvrđena istina i pravda za žrtve počinjenog genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, povodom ovog događaja izjavio je za “Avaz” da je ovo dan istine i pravde te da je poruka svima koji vole BiH upravo u mislima o žrtvama i njihovim porodicama. Posebno se sjetio hrabrih majki Srebrenice koje su decenijama borile za istinu, a mnoge nisu dočekale ovo priznanje.

Bećirović naglašava da Rezolucija nije usmjerena protiv jednog naroda, već naglašava individualnu odgovornost presuđenih ratnih zločinaca. On ističe da je budućnost BiH u zajedničkom životu, zasnovanom na istini i pravdi.

Ovaj historijski uspjeh BiH predstavlja i veliku diplomatsku pobjedu, a Bećirović je iskoristio priliku da uputi i poruku predsjedniku Srbije.

“Ovo je možda jedna od najvećih diplomatskih pobjeda BiH u njenoj historiji. Imamo priliku da izgradimo zajednički put ka budućnosti, gdje će naši odnosi biti zasnovani na istini i pravdi”, poručio je Bećirović iz Njujorka.

Danas ne treba biti euforije, već trebamo se ponašati dostojanstveno i odgovorno. Usvojena Rezolucija o Srebrenici je makar mali djelić pravde za žrtve i njihove porodice, ali i snažna poruka da se ne smije zaboraviti ono što se dogodilo i da se svi ratni zločinci moraju suočiti sa svojom odgovornošću.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -