Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDodik najavljuje "mirni razlaz" i formiranje komisije za disoluciju RS-a

Dodik najavljuje “mirni razlaz” i formiranje komisije za disoluciju RS-a

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je prije posjete Srebrenici boravio u Bratuncu gdje je položio cvijeće na lokalnom groblju. Tom prilikom, Dodik je iskoristio prisustvo okupljenih da najavi “mirni razlaz” i formiranje komisije za disoluciju RS-a.

Na sjednici Vlade RS-a koja se održava u Srebrenici, Dodik će predložiti zaključak kojim će se narednih 30 dana raditi na kreiranju “sporazuma o mirnom razgraničavanju”. Ova najava izazvala je reakcije i kontroverze u javnosti.

Hamdija Fejzić, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, smatra da je Dodikova najava “promašena priča”. U razgovoru za Klix.ba, Fejzić je istakao da je 2016. godine već održan referendum i postavlja pitanje da li je Dodikova odluka jača od ovog već donesenog demokratskog izjašnjavanja.

Fejzić dodaje da Dodik svojim potezima podstiče patriotizam i snaži borbu za očuvanje RS-a, čime drži svoje glasačko tijelo oko sebe.

Ova najava Dodika dolazi u vrijeme kada se političke tenzije u Bosni i Hercegovini ponovo povećavaju, a rasprave o teritorijalnoj organizaciji zemlje postaju sve intenzivnije. Ostaje za vidjeti kakve će biti reakcije političkih lidera i šire javnosti na ovu najavu i koliko će ona utjecati na daljnji politički i teritorijalni razvoj Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -