Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredsjednica CIK-a podnijela krivičnu prijavu zbog Sky poruka o narkokartelu

Predsjednica CIK-a podnijela krivičnu prijavu zbog Sky poruka o narkokartelu

Danas je održana sjednica Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu, na kojoj je predsjednica Irena Hadžiabdić iznijela svoje mišljenje o nedavnim tekstovima objavljenim na portalima “Istraga.ba” i “Dnevni avaz”. Navedeni tekstovi se odnose na Sky poruke članova narkokartela “Tito i Dino”, u kojima su se pominjala imena članova CIK-a.

Hadžiabdić je izrazila zabrinutost zbog otkrivanja imena iz CIK-a u ovoj vrsti prepiske, koja ima potencijalno ozbiljne posljedice po instituciju. Kako bi ozbiljno shvatili ovaj incident, ona je podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica, s ciljem da se slučaj što prije istraži.

Na kolegiju održanom jučer, članovi CIK-a su ponovno raspravljali o navedenoj temi, te su planirali poslati urgenciju u vezi sa ovim slučajem. Hadžiabdić je izrazila zadovoljstvo nakon provjere stanja svoje prijave u Tužilaštvu, koje je promptno pokrenulo istragu.

Hadžiabdić naglašava da je vrlo važno da se ova istraga procesuira kao prioritetna, te da će rezultati biti javno objavljeni. Ona ističe da je neophodno da se pojedinci koji su odgovorni za ove poruke procesuiraju kako bi se izbjeglo kolektivno osuđivanje institucije.

U Sky poruci iz aprila 2020. godine, član narkokartela Haris Behram izjavljuje da je izvukao informacije od osobe iz CIK-a, koja ima veze s političkim liderima. Ova poruka ukazuje na moguću političku korupciju i umiješanost članova CIK-a.

Hadžiabdić je istakla da je potrebno da se ova istraga provodi brzo i temeljito, kako bi se javnost informirala o rezultatima. Ona naglašava da je ključno povratiti povjerenje u izborni proces i suočiti se sa svim mogućim nepravilnostima.

Očekuje se da će ova istraga biti prioritetna, s ciljem da se otkriju svi odgovorni i poduzmu adekvatne pravne mjere protiv njih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -