Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNevladine organizacije u RS-u bore se protiv zakona koji bi ih zabranio

Nevladine organizacije u RS-u bore se protiv zakona koji bi ih zabranio

I dok u glavnom gradu Gruzije hiljade ljudi pruža otpor ruskom utjecaju, u Republici Srpskoj se javlja glas nevladinih organizacija koje se bore protiv zakona koji bi ih praktično zabranio. Zakon o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija vjerovatno će dobiti podršku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uprkos upozorenjima i kritikama brojnih međunarodnih organizacija.

Ovaj kontroverzni zakon je sličan onome koji je već na snazi u Rusiji, a koji je veoma restriktivan prema osobama i organizacijama koje kritiziraju rusku politiku, posebno agresiju na Ukrajinu koja je započela u februaru 2022. godine. Međutim, nevladine organizacije u Republici Srpskoj odlučno se protive ovom zakonu i upozoravaju da bi njegovo usvajanje ozbiljno ugrozilo slobodu izražavanja i demokratske procese u regiji.

Izvršna direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, Ivana Korajlić, izjavila je za Klix.ba da su nevladine organizacije reagirale na ovaj zakon, ali da su se kritike uglavnom čule samo od njih samih. Upozorava se na činjenicu da usvajanje ovog zakona otvara prostor za marginalizaciju civilnog društva i gušenje nezavisnosti organizacija koje se bore za zaštitu ljudskih prava i promociju demokratije.

Očekuje se da će usvajanje ovog zakona biti još jedan test za demokratiju u Republici Srpskoj, a građani će dati svoj sud o tome kako njihovi predstavnici u Narodnoj skupštini odlučuju o važnim pitanjima koja se tiču ​​njihovih prava i sloboda. U međuvremenu, organizacije civilnog društva ostaju čvrste u svom otporu i aktivno se bore za očuvanje svoje nezavisnosti i integriteta.

U situaciji gdje se susreću sa sve većim ograničenjima i pritiscima, nevladine organizacije u Republici Srpskoj nastavljaju borbu za očuvanje demokratskih vrijednosti i otvorenog društva. Njihov glas se mora čuti i podržati, kako bi se osiguralo da se sloboda izražavanja i demokratski procesi u Bosni i Hercegovini ne ugroze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -