Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSastanak Bećirovića sa ambassadorima Grčke, Jamajke, Liberije, Bruneja, Bahreina i Sudana u...

Sastanak Bećirovića sa ambassadorima Grčke, Jamajke, Liberije, Bruneja, Bahreina i Sudana u vezi s rezolucijom o genocidu

Danas je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Bećirović, održao sastanak sa ambassadorima nekoliko zemalja u vezi s rezolucijom o genocidu. Sastanku su prisustvovali ambasadori Grčke, Jamajke, Liberije, Bruneja, Bahreina i Sudana.

Bećirović je tokom razgovora sa ambasadorima Sekerisom i Wallaceom naglasio važnost međunarodne zajednice u sprečavanju genocida. On je istakao da je potrebno usvojiti rezoluciju kojom će se podići svijest globalnog društva o ovoj temi. U današnjem turbulentnom svijetu, okupljanje oko civilizacijskih vrijednosti mira i pravde ima historijsku važnost. Očekuje se da će ova rezolucija omogućiti jačanje povjerenja na globalnom nivou i unaprijediti prevenciju genocida u budućnosti.

Ministar je naglasio da rezolucija nije usmjerena protiv bilo kojeg naroda, već ima za cilj prevenciju genocida i obrazovanje novih generacija u duhu mira i tolerancije. Također, izrazio je zadovoljstvo što i u susjednoj Srbiji postoje glasovi koji podržavaju ovu rezoluciju, jer vjeruje da je u interesu svih država da se genocid spriječi.

Sastanak se također fokusirao na situaciju u Liberiji, gdje je ministar Bećirović imao priliku razgovarati sa ambasadoricom Fyneah. Ovo je bila prilika da se diskutuje o mogućnostima za pomoć ovoj zemlji u izgradnji mira i stabilnosti.

Ova inicijativa ministra Bećirovića predstavlja korak naprijed u borbi protiv genocida i promociji civilizacijskih vrijednosti. Očekuje se da će rezolucija biti usvojena i podržana od strane međunarodne zajednice, te da će doprinijeti jačanju prevencije genocida u svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -