Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNegatori genocida okupljaju se u Bratuncu: Srebrenički preživjeli upozoravaju na porazne posljedice

Negatori genocida okupljaju se u Bratuncu: Srebrenički preživjeli upozoravaju na porazne posljedice

Ratko Mladić, komandant Vojske RS-a koja je presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima u “sigurnoj zoni” UN Srebrenica, planira organizirati okupljanje u Bratuncu, upozorio je Hasan Salkić, predsjednik Udruženja “Srebrenica-Potočari”. Mladić je u vrijeme genocida imao istureno komandno mjesto u Bratuncu, dok je UN raspravljala o rezoluciji o genocidu nad Srebreničanima.

Salkić ističe da ova poruka ide iznad simboličkog djelovanja. Ona ukazuje na nedovršeni projekat stvaranja etnički čistog srpskog pravoslavnog prostora. Bratunac, gradić u istočnoj Bosni, nekada je bio dom za više od 64% bošnjačkog stanovništva prije agresije i progona. Tu je 1992. godine bilo formirano više od 10 logora za bošnjačke civile, dok se u vrijeme genocida u školi “Vuk Karadžić” (današnja “Branko Radičević”) nalazilo više hiljada zarobljenih civila.

Kravica, naselje u Bratuncu, svjedočilo je najmasovnijem strijeljanju tokom genocida nad Srebreničanima u “sigurnoj zoni” UN-a, kada je pogubljeno oko 1.300 zarobljenih bošnjačkih civila. Prema presudi Međunarodnog suda pravde, oko 2.200 protjeranih Bošnjaka iz Bratunca je ubijeno tokom genocida.

Salkić upozorava da dolazak i okupljanje negatora genocida u Bratuncu, upravo na dan usvajanja rezolucije o genocidu u Generalnoj skupštini UN-a, ima za cilj pokazati da neće odustati od svojih ratnih ciljeva. Poziva sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju prisustvo u Bratuncu i širem području zbog mogućih negativnih posljedica ovog okupljanja na dan posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Iskoristimo ovu priliku da se sjećamo žrtava genocida i osiguramo da se takva stradanja ne ponove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -