Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio hitan postupak za razmatranje izmjena Izbornog...

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio hitan postupak za razmatranje izmjena Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je da na današnjoj sjednici neće po hitnom postupku razmatrati ni jedan od dva predložena zakona o dopuni Izbornog zakona BiH. Zahtjevi predlagača navedenih zakona – Kluba poslanika Stranke demokratske akcije te poslanika Šemsudina Mehmedovića, da se njihovi prijedlozi dopuna Izbornog zakona BiH razmatraju po hitnom postupku nisu dobili potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika, te je to upućeno Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Poslanici Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago predložili su dopunu Izbornog zakona BiH kojom bi se omogućilo biračko pravo osobama koje su imale prebivalište u drugoj općini od sadašnjeg prebivališta 1991. godine.

Zahtjev za hitnim postupkom bio je podnesen prije tehničkih izmjena koje je nametnuo OHR i prije raspisivanja izbora. Cilj izmjena bio je omogućiti raseljenim osobama da glasaju za općine prema prebivalištu iz 1991. godine.

Drugi predloženi zakon o dopuni Izbornog zakona, čiji je predlagač Šemsudin Mehmedović, nije dobio potrebnu entitetsku većinu za hitno razmatranje. Ovaj zakon predviđa zastupljenost svih konstitutivnih naroda u općinskim, gradskim vijećima i Skupštini Brčko distrikta BiH.

Kolegij Predstavničkog doma će pokušati postići saglasnost u vezi sa zahtjevom predlagača za hitno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH u narednom periodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -