Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSlovenija podržava inicijativu BiH za obilježavanje genocida u Srebrenici

Slovenija podržava inicijativu BiH za obilježavanje genocida u Srebrenici

Slovenija se u decembru 2023. godine pridružila inicijativi Bosne i Hercegovine za usvajanje nove rezolucije Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu razmišljanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Ambasador Republike Slovenije u BiH, Damijan Sedar, istakao je da je cilj rezolucije obilježiti 29. godišnjicu genocida prije okrugle 30. godišnjice 2025. godine.

Slovenija se pridružila inicijativi s ciljem međunarodnog priznanja, sjećanja i poštovanja prema žrtvama i preživjelim u genocidu. Prema riječima ambasadora Sedara, tekst predložene rezolucije temelji se na činjenicama i ne bavi se tumačenjem historije ili određenom državom ili nacijom. Također, rezolucija ima za cilj olakšati proces pomirenja, podići empatiju i unaprijediti izgradnju povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ambasador Sedar je naglasio da retorika poricanja historijskih činjenica i nepoštivanje međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava, ozbiljno ugrožava proces pomirenja. Ponovio je da je genocid u Srebrenici historijska činjenica koju su priznali međunarodni sudovi poput ICTY-a i ICJ-a.

Obilježavanje genocida u Srebrenici već se godinama provodi na nivou Evropske unije, a posebna rezolucija Evropskog parlamenta proglasila je 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida. Ambasador Sedar je istakao da je 95 posto evropskih poslanika glasalo za tu rezoluciju. On je naglasio da je obilježavanje ovog mračnog događaja važno jer nas podsjeća da se Srebrenica ne smije zaboraviti.

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će države članice glasati o rezoluciji zakazana je za 23. maj.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -