Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTragična smrt iranskog ministra vanjskih poslova nakon posjete BiH

Tragična smrt iranskog ministra vanjskih poslova nakon posjete BiH

Ministar vanjskih poslova Irana, Hosein Amir Abdolahian, izgubio je život u helikopterskoj nesreći koja se dogodila jučer, nakon povratka iz posjete Bosni i Hercegovini. Abdolahian je putovao s predsjednikom Irana, Ebrahimom Raisijem, kada je došlo do nesreće.

Abdolahian je posjetio BiH krajem 2022. godine, ali je ta posjeta izazvala brojne kritike. Tijekom svog boravka, sastao se s tadašnjom ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković, i tadašnjim delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović.

Planiran je i sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je nakon odbijenica taj sastanak otkazan. Abdolahian je održao konferenciju za medije nakon sastanka s Biserom Turković, gdje je izjavio da Iran tradicionalno smatra BiH prijateljskom zemljom te će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH.

Tijekom razgovora s Turković, dogovoreno je održavanje sastanka zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja radi razmatranja pitanja suradnje. Međutim, taj sastanak nikada nije održan, niti su se održali bilo koji drugi službeni susreti između iranskih i bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Također, razgovaralo se o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i situaciji u Ukrajini. Abdolahian je izrazio protivljenje ratu u Ukrajini te je kritizirao postupke Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja prema Iranu u vezi ljudskih prava.

Abdolahian je također osudio proteste koji su se tada događali u Iranu, nazivajući ih “vrhuncem stranog uplitanja i planiranog terora”. Istaknuo je da Amerikanci žele naftu i energente Irana te su stoga pokrenuli kampanju koja ne odgovara stvarnoj slici.

Smrt Hoseina Amir Abdolaihana predstavlja veliki gubitak za Iran i međunarodnu diplomatiju. Ova tragedija podsjeća na važnost sigurnosti u zraku i potrebu za pažljivim protokolima prilikom putovanja visokih dužnosnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -