Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBorjana Krišto proglašena osobom godine u BiH

Borjana Krišto proglašena osobom godine u BiH

Na kraju svečanog događaja, Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ponijela je prestižno priznanje za osobu godine u BiH. Ova stručna nagrada dodijeljena je Krišto zbog njenih izvanrednih doprinosa na putu pristupanja BiH Evropskoj uniji u toku njenog mandata.

Krišto je igrala ključnu ulogu u vođenju Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. Njen predani rad i angažman omogućili su značajan napredak zemlje na putu ka EU. Ovo priznanje je jasan simbol priznanja za njene napore i rezultate.

U kategoriji politike i lobiranja, nagradu je dobio Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Terzić je nagradu zaslužio za svoj mandat, tokom kojeg je BiH započela zvanične pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2005. godine. Njegov rad je imao ključni uticaj na približavanje BiH evropskim standardima.

U sportu, plivačica Lana Pudar je proglašena sportistkinjom godine prema izboru Večernjakovog pečata. Ova mlada i talentirana plivačica oborila je mnoge rekorde i postigla izvanredne rezultate na međunarodnoj sceni. Njeno ime već je dobro poznato i nema potrebe posebno predstavljati je.

Jasmin Badžak, Konjičanin koji zapošljava više od 700 ljudi, osvojio je nagradu u kategoriji privrede. Badžak je renomirani proizvođač posebnih hemikalija za površinske zaštite proizvoda u autoindustriji, elektro i metalskoj industriji, građevinarstvu. Njegova kompanija igra važnu ulogu u ekonomskom rastu BiH i stvaranju novih radnih mjesta.

Umjetnik godine za 2024. je Ivica Propadalo, poznati hrvatski likovni umjetnik i scenograf. Njegova kreativnost i talenat čine ga jednim od najistaknutijih umjetnika u regiji. Propadalo je dizajnirao statue za prestižne muzičke nagrade Dora i Porin, koje su postale simboli hrvatske muzičke scene.

Nova kategorija Večernjakovog pečata, posvećena kulturnoj sceni, dodijeljena je Ilji Benkoviću. Benković je poznat kao osnivač festivala sedme umjetnosti, Dani hrvatskog filma. Njegov rad i doprinos kulturi u regiji su neizmjerni, a ova nagrada je priznanje za njegovu strast i predanost umjetnosti.

Večernjakov pečat, kao jedan od najcjenjenijih izvora regionalnih nagrada, odaje priznanje pojedincima koji su svojim radom i doprinosom ostavili dubok trag na društvo. Ove godine dobitnici nagrade su se istakli svojim izvanrednim postignućima i nadamo se da će njihov uspjeh biti inspiracija drugima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -