Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeRegijaNovi sukob između Grčke i Sjeverne Makedonije zbog naziva države

Novi sukob između Grčke i Sjeverne Makedonije zbog naziva države

Novi sukob između Grčke i Sjeverne Makedonije izbio je zbog upotrebe naziva države. Nakon pobjede desničarske nacionalističke stranke VMRO-DPMNE na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, predsjednik Hristijan Mickoski istaknuo je da je “način na koji će on nazvati svoju zemlju njegovo temeljno pravo”. Ova izjava je uzburkala duhove, a premijer Grčke Kiriakos Micotakis ju je proglasio neprihvatljivom.

Podsjetimo, 2018. godine postignut je historijski sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke, kojim je dogovoreno dodavanje geografskog pojma “Sjeverna” u naziv države. Ova odluka je bila ciljana kako bi se okončala dugogodišnja svađa između ove dvije zemlje, koja je rezultirala blokadom Sjeverne Makedonije u pristupanju NATO-u i pregovorima za pristupanje EU.

Međutim, sukob se ponovno rasplamsao nakon što je nova predsjednica Sjeverne Makedonije, Gordana Siljanovska-Davkova, tokom svog govora koristila naziv “Makedonija” umjesto dogovorenog naziva “Sjeverna Makedonija”. Ova izjava je naišla na osudu premijera Grčke, koji je istaknuo da je takav čin neprihvatljiv.

Situacija je dodatno zakomplicirana izjavom Mickoskog da Grčka može pokrenuti sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde ako smatra da je Prespanski sporazum prekršen. Iako je naglasio da ne želi da se to dogodi, ova izjava je dodatno pogoršala odnose između ove dvije zemlje.

Tenzije između Grčke i Sjeverne Makedonije zbog naziva države pokazuju koliko je osjetljivo pitanje nazivlja i simbola. Očekuje se dalji razvoj situacije i nadamo se da će se sukob riješiti diplomatskim putem kako bi se održao mir na Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -