Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredsjedavajući Predsjedništva BiH, Dr. Denis Bećirović, razgovarao s britanskim ambasadorom o rezoluciji...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dr. Denis Bećirović, razgovarao s britanskim ambasadorom o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dr. Denis Bećirović, danas se sastao s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Bosni i Hercegovini, Julianom Raillyem. Na sastanku su raspravljali o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Bećirović je još jednom naglasio koliko je važno jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji putem usvajanja ove rezolucije. Uspostavljanje solidarnosti s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i posvećenost pravdi i istini ključne su komponente za postizanje trajnog mira.

Također, razgovarano je o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Bećirović je naglasio važnost poštovanja međunarodnog prava i doprinos svih političara iz regije Zapadnog Balkana izgradnji stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope. Regionalna saradnja je od vitalnog značaja za zemlje u ovom regionu, te je važno da najviši zvaničnici šalju odgovorne i umirujuće poruke.

Ambasador Railly je istakao podršku Ujedinjenog Kraljevstva nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te će nastaviti pružati podršku demokratskoj i multietničkoj državi. Ujedinjeno Kraljevstvo također podržava proces evropskih i euroatlantskih integracija za Bosnu i Hercegovinu.

Sagovornici su zaključili da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski.

Ova posjeta ambasadora Raillya odražava podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, te doprinosi jačanju veza između dvije zemlje. Izuzetno je važno da se međunarodna zajednica ujedini u iskazivanju solidarnosti s žrtvama genocida u Srebrenici i osiguranju pravde i istine za sve počinjene zločine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -