Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredsjedništvo BiH putuje u New York radi lobiranja za usvajanje rezolucije o...

Predsjedništvo BiH putuje u New York radi lobiranja za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine otputovat će u New York 20. maja kako bi se sastali sa delegacijama zemalja članica UN-a i lobirali za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Potvrđeno je da će boraviti u New Yorku tri dana, sve do održavanja sjednice Generalne skupštine UN-a koja je zakazana za 23. maja.

Ova rezolucija ima za cilj proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici. Svake godine, ovaj dan bi se obilježavao kao priznanje žrtvama i kao upozorenje protiv negiranja ovog strašnog historijskog događaja. Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju sve države članice UN-a da poštuju i sačuvaju utvrđene činjenice.

Očekuje se da će podrška zemalja članica UN-a biti dovoljna da dođe do usvajanja ove rezolucije. Predsjedništvo BiH će uložiti sve napore kako bi informisalo delegacije o važnosti ove rezolucije i posljedicama ukoliko se genocid u Srebrenici ne prizna.

Ova inicijativa pokazuje odlučnost Bosne i Hercegovine da se genocid u Srebrenici ne zaboravi i da se žrtve dostojanstveno obilježe. Također, ovo je prilika da se svijetu pošalje snažna poruka da se genocid ne smije zaboraviti i da se za pravdu i istinu uvijek treba boriti.

Predstojeći sastanci delegacija Predsjedništva BiH s delegacijama zemalja članica UN-a bit će od velike važnosti za konačan ishod ove rezolucije. S obzirom na podršku koju već ima, nadamo se da će ova rezolucija biti usvojena i da će se svake godine 11. juli svečano obilježavati kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -