Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBiH treba poduzeti konkretne korake za pomirenje i napredak ka EU članstvu

BiH treba poduzeti konkretne korake za pomirenje i napredak ka EU članstvu

Bosna i Hercegovina suočava se s dugim putem ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a jedan od glavnih izazova je unapređenje okruženja koje će podržavati proces pomirenja i prevazilaženja ratnog nasljeđa. Evropska komisija je ranije ukazala da političko okruženje u BiH još uvijek ne doprinosi pomirenju i izgradnji mira, zbog čega je neophodno preduzeti konkretne korake za unapređenje situacije.

Prema Evropskoj komisiji, politički lideri često osporavaju dokazane činjenice o ratnim događajima, a to dovodi do sumnje u nepristranost i neovisnost međunarodnih sudova. Svi akteri u BiH moraju sarađivati s međunarodnim sudovima i poštovati njihove odluke kako bi se izbjegla revizija historije i negiranje genocida.

Posebno je istaknuto negiranje genocida u Srebrenici, koje je postalo sve prisutnije, posebno od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U svjetlu ovih događaja, predloženo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Rezolucijom bi se proglasio Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i osudio svaki pokušaj negiranja genocida. Države članice bi bile pozvane da kroz svoje obrazovne sisteme razviju programe koji će se baviti prevencijom negiranja genocida. Također, osuđene osobe za ratne zločine ne bi trebale biti veličane, a proces pronalaženja i identifikacije žrtava genocida treba biti nastavljen.

Važno je napomenuti kako je Evropski komesar u svojoj izjavi istakao da kolektivna kazna nikada nije dio evropskih vrijednosti i da stigmatizacija srpskog naroda kolektivnom krivicom nije prihvatljiva opcija.

Sve ove mjere su ključne za izgradnju mira, pomirenje i napredak ka punopravnom članstvu BiH u EU. Neophodno je da BiH preduzme odlučne korake ka ispunjavanju evropskih standarda, uključujući poštivanje međunarodnih sudova, priznavanje historijskih činjenica i suočavanje s ratnim zločinima.

Nadamo se da će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici biti samo prvi korak ka stvaranju okruženja koje je pogodno za pomirenje i napredak prema EU članstvu. Jedino zajedničkim naporima i odlučnošću možemo ostvariti mir, pravdu i stabilnost u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -