Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProblemi finansiranja Nacionalne biblioteke BiH i nejasan zakon u fokusu Vijeća uposlenika

Problemi finansiranja Nacionalne biblioteke BiH i nejasan zakon u fokusu Vijeća uposlenika

Vijeće uposlenika Nacionalne biblioteke BiH (NUBBiH) upozorilo je na dva značajna problema koja već duže vrijeme opterećuju ovu instituciju. Prvi problem odnosi se na nedavno usvojeni Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja u Kantona Sarajevo, kojeg NUBBiH smatra nejasnim i neusaglašenim.

Još veći problem koji postoji već skoro 30 godina jeste nerješen pravni i finansijskistatus Nacionalne biblioteke BiH. Vijeće uposlenika ističe državotvornu važnost ove institucije te njenu ključnu ulogu u razvoju kulturne, informacijske i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nažalost, država nedovoljno prepoznaje tu važnost, što rezultira nerešenim statusom Biblioteke.

Nacionalna biblioteka BiH se nalazi u finansijskoj blokadi, zbog čega se korisnicima ne mogu pružiti usluge. Uposlenicima je također uskraćeno plaćanje posljednja tri mjeseca, stvarajući dodatni pritisak na radnike i funkcionisanje same institucije.

Predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH, Aldin Huskić, izrazio je zahvalnost ministru Magodi i drugim predstavnicima kantonalne vlasti koji su se angažirali na rješavanju finansiranja institucija kulture od nacionalnog značaja. Međutim, Huskić naglašava da najavljena rješenja izgleda nisu dovoljna i da situacija nije onakva kakvom se predstavlja.

Na sastanku s uposlenicima Biblioteke, ministrica Adna Mesihović potvrdila je da je Budžetom Kantona Sarajevo za 2024. godinu odobreno samo 220.000 KM iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS. Ova sredstva su nedovoljna da bi se riješili finansijski problemi ove institucije.

Problem finansiranja Nacionalne biblioteke BiH i nejasan zakon o privremenom sufinansiranju su pitanja od velike važnosti za kulturnu i akademsku zajednicu u zemlji. Vijeće uposlenika NUBBiH apelira na nadležne institucije da se ozbiljno pozabave ovim problemima, kako bi se osigurao nesmetan rad Biblioteke i zaštitila njena značajna uloga u društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -