Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHČlan PUO KCUS-a Dragan Stevanović tvrdi da je greška u konkursu za...

Član PUO KCUS-a Dragan Stevanović tvrdi da je greška u konkursu za izbor generalnog direktora UKCS-sistemska

Član Privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a, Dragan Stevanović, izjavio je da je greška u konkursu za izbor generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) sustemska, a ne tehnička kako tvrdi Komisija Vlade.

Kao odgovor na optužbe ministra Rimca, Stevanović je istakao da je dokumentacija prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na konkursu potpuno ispravna prema ocjeni Komisije Vlade. Također, istakao je da ista Komisija tvrdi da postoji tehnička greška u konkursu, što će vjerovatno biti razlog za nastavak sporova.

Stevanović je dalje obrazložio da je prava greška u samoj organizaciji UKCS-a, a ne u tehničkim detaljima konkursa. On je napomenuo da je UKCS registrovan u nadležnom sudu kao javna ustanova, a da su osnivači Predsjedništvo RBiH i Skupština grada Sarajeva – organi koji već trideset godina ne postoje.

Također, naveo je da donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. godine, precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu, uključujući i UKCS. Međutim, u proteklih 14 godina nije donesen osnivački akt o osnivanju UKCS, te kantoni osnivači koji nisu donijeli akt i sporazum o osnivanju i međusobnim osnivačkim pravima, redovno delegiraju članove u Upravni odbor i upravljaju UKCS-om bez zakonske osnove.

Stevanović ističe da Statut UKCS-a, na koji je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost, nema pravnu snagu jer nema zakonsku osnovu osnivača i nije usklađen sa Zakonom.

Na prvoj sjednici PUO-a, Stevanović je upozorio nadležne organe (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) na ove probleme i zatražio da se djeluje u skladu sa Zakonom. Međutim, do danas nisu preduzete odgovarajuće mjere, niti od strane aktuelnih vlasti, niti od strane prethodnih vlada.

Zaključak Dragana Stevanovića je da greška nije tehnička, već sistemska i da to nije krivica PUO-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -