Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPorodice šest žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka

Porodice šest žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka

Porodice šest žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici su do sada dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih na kolektivnoj dženazi koja će se održati 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Međutim, nekompletnost posmrtnih ostataka i dalje predstavlja problem, što otežava odluku porodica o ukopu. Do sada su pronađene samo nekoliko kostiju od svake žrtve.

Saliha Ðuderija, članica kolegija direktora Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO), istakla je da je broj kompletno identificiranih posmrtnih ostataka iz Srebrenice vrlo mali. Trenutno je identificirano samo šest žrtava, ali se očekuje da će taj broj porasti do jula. Nažalost, mnoge porodice još nisu dale saglasnost za ukop jer smatraju da je pronađen vrlo mali broj kostiju. Također, postoji 53 DNK poklapanja identiteta, ali samo sa jednom ili dvije kosti.

Nakon kolektivne dženaze 11. jula, svake godine se vrši reekshumacija kako bi se pronašli novi dijelovi posmrtnih ostataka žrtava. Ove godine će biti pronađeno oko 65 osoba, čiji će posmrtni ostaci biti dodati već ranije ukopanim žrtvama.

Međutim, još uvijek postoji problem nedostatka relevantnih informacija o lokacijama masovnih grobnica. Pretrage terena se stalno vrše, ali nedostaje pouzdanih informacija. Veoma je teško doći do relevantnih informacija jer je sve manje svjedoka ili osoba koje su voljne dati tačne informacije o lokacijama. Trenutno se traga za još oko 800 nestalih osoba iz Srebrenice.

Također, nedostatak informacija o grobnicama postoji i u Krajini, posebno u Prijedoru i Kotor Varošu, gdje je nestalo više od 1.200 osoba. Ðuderija je naglasila da je potrebna saradnja svih relevantnih institucija kako bi se riješio ovaj složeni proces identifikacije i ukopa žrtava.

Memorijalni centar Potočari, koji je otvoren 2003. godine, do sada je ukopao 6.751 žrtvu genocida, dok je 250 žrtava ukopano na mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica. Nastavljaju se reekshumacije i identifikacije kako bi se pronašli preostali posmrtni ostaci žrtava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -