Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPotvrđeno održavanje sjednica komisija za izbor i imenovanje u Parlamentu FBiH

Potvrđeno održavanje sjednica komisija za izbor i imenovanje u Parlamentu FBiH

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Mladen Bošković, potvrdio je da su zakazane sjednice dvije komisije, Komisije za izbor i imenovanje i Ustavne komisije, koje će se održati u petak, 17. maja. Ove sjednice su od velikog značaja jer će se raspravljati o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

Marin Vukoja se nalazi na prvom mjestu rang-liste za izbor sudije Ustavnog suda BiH i očekuje se da će on biti imenovan na tu funkciju. Bošković je naglasio da je potrebno potvrditi prijedlog i da će se o tome raspravljati na sjednici Ustavne komisije.

Nakon Ustavne komisije, Komisija za izbor i imenovanje će se sastati kako bi konačno utvrdili prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH i predali ga Predstavničkom domu na usvajanje. Za 28. maj je zakazana sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se, između ostalih pitanja, raspravljati o “izboru i imenovanju”, što uključuje imenovanje sudije Ustavnog suda BiH.

Bošković je također najavio da se na sjednici Komisije za izbor i imenovanje u petak očekuje rasprava o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke, Dragan Mioković. Mirjana Marinković-Lepić je dala ostavku na tu poziciju zbog zdravstvenih razloga.

Pored ovih pitanja, Komisija za izbor i imenovanje će se također izjasniti o imenovanjima zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, te članova Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Napominjemo da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma došlo do promjena u sastavu Komisije za izbor i imenovanje, gdje su imenovani novi članovi Elzina Pirić, Petar Galić i Senad Subašić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -