Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilježena godišnjica stradanja u Jasenovcu uz poruku Delegacije Evropske unije

Obilježena godišnjica stradanja u Jasenovcu uz poruku Delegacije Evropske unije

Jasenovac, jedan od najozloglašenijih logora smrti u Drugom svjetskom ratu, obilježava godišnjicu stradanja. Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini se povodom ovog tužnog jubileja oglasila i uputila poruku.

“Ono što se dogodilo u Jasenovcu između 1941. i 1945. godine bilo je užasno i zlo. Sjećamo se onih koje je tamo zvjerski ubio ustaški režim. Većina žrtava su bili Srbi, kao i Romi i Jevreji. Tu su ubijani i Bošnjaci, Hrvati i drugi”, poručili su iz Delegacije Evropske unije.

Jasenovac je bio stravičan primjer barbarizma i zločina prema nedužnim žrtvama. Tokom godina, mnogi logoraši su uspjeli preživjeti ili pobjeći iz logora, a njihovi svjedočanstva svjedoče o neopisivim strahotama koje su se dešavale.

Logor Jasenovac je bio kompleks sastavljen od pet manjih logora. Najveći pojedinačni logor bio je logor Ciglana smješten u samom Jasenovcu, dok je kompleks još uključivao logor Stara Gradiška, stratišta duž desne obale rijeke Save kod Donje Gradine, logor u Uštici i druge stratišne lokacije.

Godišnjica stradanja u Jasenovcu služi kao podsjetnik na važnost suočavanja sa prošlošću, u nadi da će se takva zla nikada više ponoviti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -