Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBranitelji odali počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Šujici

Branitelji odali počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Šujici

Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. godine Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA), predstavnici MZ Šujice, Općine Tomislavgrad, Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Parlamenta FBiH, te braniteljskih udruga u subotu su se simbolično okupili na platou uz magistralnu prometnicu Šuica -Kupres, te uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Sudionici su se prisjetili važnosti uloge koju je ovo mjesto imalo u Domovinskom ratu. Ivica Pašalić Lothak iz Šujice, jedna od sudionica i organizatorica blokade prometnice, prisjetila se kako su se na taj dan prije 33 godine mještani ovog kraja okupili u upravi šujičke pilane gdje su donijeli odluku da spriječe kretanje tenkovima JNA iz pravca Kupresa prema Šujici i dalje prema Dalmaciji.

Ante Barišić, sudionik i organizator, naglasio je da su ovom blokadom imali dalekosežni utjecaj na geostrateško i geopolitičko stanje u ovom dijelu Hercegovine. Istaknuo je da je ova blokada poremetila plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine i prodorom dalje prema Dalmaciji, što bi imalo nesagledive posljedice za hrvatski narod.

Mijo Tokić, prvobitno izabrani načelnik Općine Tomislavgrad i predsjednik HVO-a Tomislavgrad u Domovinskom ratu, istaknuo je da je ovo mjesto ne samo jedna od prvih točaka otpora, nego i mjesto s kojega su krenule oslobodilačke operacije. Francuski župnik franjevac Anthony Burnside izrekao je molitvu nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Na ovom mjestu planira se izgradnja spomen-obilježja koje će trajno upisati istinu o zaustavljanju tenkova u Šujici. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, naglasila je da su svi sudionici ovog podviga bitno utjecali na razvoj budućih događaja.

Svojim glazbenim izvedbama program su obogatili klapa sv. Jeronima iz Šujice i Hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada.

Ovaj događaj je još jednom potvrdio snažnu povezanost i zahvalnost prema hrabrim braniteljima koji su se suočili s izazovima u Domovinskom ratu. [koja_god_seo_optimizacija]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -