Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKonaković prokomentarisao povjerenje mandata u susjedstvu

Konaković prokomentarisao povjerenje mandata u susjedstvu

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, iznio je svoje mišljenje o nedavnom povjerenju mandata koje je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao Andreju Plenkoviću za formiranje Vlade Hrvatske. Konaković je usporedio ovaj događaj sa sličnim situacijama u Bosni i Hercegovini te susjednoj Crnoj Gori.

“Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH. Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu. Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda. Ista stvar se desila u susjednoj Crnoj Gori kad je tadašnji predsjednik Milo Đukanović povjerio mandat Dritanu Abazoviću jer je Abazović imao većinu.”

Konaković je naglasio da se slične situacije dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, ali da u Bosni i Hercegovini postoji drugačiji pristup. Kada je većina okupljena za formiranje Vlade Federacije BiH, Refik Lendo je blokirao imenovanje Vlade kojoj je trebalo biti na čelu SDFA. Tek nakon što je Kristijan Šmit otklonio blokadu, većina je mogla potvrditi imenovanje Vlade.

“Zamislite da je Milanović rekao da može mandat, ali da mora biti SDP unutra, ili da je Đukanović insistirao da unutra mora biti DPS? Nezamislivo jel’ tako? Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama. I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Šmitove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu? Nisam ni ja”, dodao je Konaković.

Konaković je istakao da su ove situacije odraz političkog sistema i kulture u zemlji te da bi se trebala provesti dublja analiza kako bi se utvrdile promjene potrebne za stabilnost i napredak.

Ova izjava ministra Konakovića ukazuje na političke izazove s kojima se susjedne države suočavaju u procesu formiranja vlada. Također, postavlja pitanje o političkim manipulacijama i blokadama koje ometaju demokratski proces formiranja vlasti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -