Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPolarne svjetlosti obasjale nebo Bosne i Hercegovine

Polarne svjetlosti obasjale nebo Bosne i Hercegovine

Večeras, na nebu iznad Bosne i Hercegovine, mogli su se vidjeti spektakularni prizori polarne svjetlosti. Fenomen koji se najčešće veže za sjever Evrope, ovaj put je iznenadio i oduševio građane naše zemlje.

Crvena boja dominirala je nad nebeskim prostranstvom, dok su se Aurora Borealis ili polarna svjetlost blještavo provlačili kroz tamu. Fotografije ovog magičnog prizora brzo su počele kružiti društvenim mrežama, dok su brojni građani bili svjedoci jedinstvenog spektakla.

Velika Kladuša, Doboj, Zavidovići… samo su neki od gradova u kojima su se mogli diviti ovoj prirodnoj ljepoti. Iako je polarna svjetlost najčešće vidljiva u polarnim krajevima, udaljenost od magnetskih polova ne sprečava je da se zabilježi i na geografskim širinama kao što je Bosna i Hercegovina.

Obično prevladavaju žute i zelene nijanse polarnih svjetlosti, ali na manjim geografskim širinama, kao što je naša zemlja, ona se često pojavljuje u crvenoj boji. Ovo nije prvi put da se fenomen polarnih svjetlosti dogodio u Bosni i Hercegovini. Sličan prizor zabilježen je i u novembru prošle godine.

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen formira se u visokim slojevima Zemljine atmosfere u nekoliko oblika. Iako se javlja rjeđe na geografskim širinama udaljenim od polarnih krajeva, uvijek izaziva divljenje i oduševljenje kod svih koji ga imaju priliku vidjeti.

Ova nevjerojatna pojava polarnih svjetlosti još jednom nas podsjeća na ljepotu i čudesnost prirode, te nam pruža priliku da se divimo njenim tajnama. Svi sretnici koji su danas imali priliku vidjeti ovaj spektakl sigurno će ga dugo pamtiti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -