Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEpiskop Fotije: "Eparhija zvorničko-tuzlanska treba dobiti rang mitropolije"

Episkop Fotije: “Eparhija zvorničko-tuzlanska treba dobiti rang mitropolije”

Episkop Fotije je izjavio da je Svetom arhijerijskom Sinodu predat dokument da Eparhija zvorničko-tuzlanska dobije rang mitropolije, koji je imala do 1920. godine. Vladika Fotije je istakao da su sada stvoreni uvjeti da se to promijeni i da je bitno da u Bosni i Hercegovini ne postoji samo jedna Mitropolija.

Episkop smatra da bi davanje statusa mitropolije Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj spriječilo mogućnost stvaranja bosanske pravoslavne crkve i odvajanje od Beograda. On je naglasio da je važno da se na vrijeme reaguje te je tim povodom poslan dopis Svetom Sinodu.

Episkop Fotije je izrazio nadu da će odgovor biti pozitivan, s obzirom da je ideja pozdravljena među narodom. On je istakao da se želi vratiti stari rang Mitropolije, kako je bilo prije, te da očekuje odgovor na majskom Saboru.

Ova inicijativa ima za cilj jačanje prisustva Srpske pravoslavne crkve u BiH i sprečavanje potencijalnih podjela. Episkop Fotije smatra da je povratak ranga mitropolije važan korak u tom smjeru, kako bi se ojačala jedinstvenost crkve i povezala s matičnom crkvom u Beogradu.

Čeka se odgovor Svetog Sinoda kako bi se nastavio proces i konsolidirali napori za vraćanje rang mitropolije Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Nadamo se da će ova inicijativa biti uspješna i ojačati pravoslavnu zajednicu u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -