Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOtvaranje depoa za neidentifikovane posmrtne ostatke u Memorijalnom centru Srebrenica

Otvaranje depoa za neidentifikovane posmrtne ostatke u Memorijalnom centru Srebrenica

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari otvoren je depot za trajno čuvanje neidentifikovanih posmrtnih ostataka i predmeta koji su pripadali žrtvama genocida. Ideja za formiranje ovog objekta potekla je još 2017. godine, kada je ICMP (Međunarodna komisija za nestale osobe) dao prijedlog za takvu inicijativu. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Američkom vladom u okviru USAID-ovog projekta izgradnje mira PRO-Budućnost koji provodi CRS.

Depo će omogućiti trajno čuvanje neidentifikovanih bioloških predmeta i odjeće koji su ekshumirani iz brojnih masovnih grobnica u Srebrenici. Ovaj objekat ima veliki značaj, jer će poslužiti kao dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtvama genocida. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je izjavio da će depo također služiti i kao spomenik i svjedočanstvo strahotama srebreničkog genocida, pružajući mogućnost učenja iz historije.

Ambasador Murphy je istakao: “SAD i moj tim iz Ambasade su ponosni što su postali partneri u izgradnji ovog objekta. Trenutno, u prostorijama identifikacijskog projekta Podrinje, u gradu Tuzla, leže hiljade bijelih vreća s posmrtnim ostacima onih koji su ubijeni tokom genocida. Ovi još bezimeni posmrtni ostaci bit će smješteni u novootvoreni depo u Memorijalnom centru Srebrenica, gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koje im je okrutno uskraćeno. Depo će čuvati biološke uzorke, lične stvari i ostatke odjeće kako bi se očuvala uspomena na žrtve genocida.”

Otvorenje depoa za neidentifikovane posmrtne ostatke predstavlja važan korak ka pravdi i sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, te doprinosi procesu identifikacije i povratku dostojanstva žrtvama. Ovaj objekat će biti simbol trajne borbe protiv zaborava i važan podsjetnik na važnost suočavanja s prošlošću.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -