Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBraniteljice iznijele zabrinutost zbog tumačenja zakona i rada FUP-a

Braniteljice iznijele zabrinutost zbog tumačenja zakona i rada FUP-a

Braniteljice su izrazile svoju zabrinutost zbog tumačenja zakona i rada Federalne uprave policije (FUP). One smatraju da se FUP “krije iza zakona”, što implicira da bi ta institucija mogla raditi nezakonito. Međutim, FUP, direktor Vahidin Munjić i komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a odlučno tvrde da rade isključivo u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima i drugim važećim propisima, te se pridržavaju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao vrhovne sudske instance.

Braniteljice su također kritizirale postupanje Tužilaštva BiH, ističući da osumnjičeni zvaničnici u drugim državama sami daju ostavke, dok u BiH Tužilaštvo šalje apele FUP-u. One su se osvrnule i na jednu od odluka Ustavnog suda BiH, ističući da sud u Odluci broj: U 5/16 jasno naglašava da naredba o provođenju istrage ne proizvodi nikakve posljedice za osumnjičenog u smislu ograničenja njegovih prava. Ograničenja prava mogu se desiti samo na osnovu odluke suda, a ne naredbe tužioca.

Braniteljice naglašavaju da su Zakon o krivičnom postupku BiH i Zakon o krivičnom postupku FBiH jasno definisali postupanje u ovakvim slučajevima. One pozivaju na profesionalno i objektivno informiranje te ističu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Ova izjava braniteljica izazvala je veliku pažnju javnosti, pružajući uvid u postojeće dileme i izazove koji se tiču tumačenja zakona i rada FUP-a. Očekuje se da će se ova tema nastaviti raspravljati u daljnjim javnim diskusijama i nadamo se da će se pronaći rješenja koja će zadovoljiti sve strane u ovoj problematici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -