Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDržava Katar podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Država Katar podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Država Katar pridružuje se sponzorima rezolucije o genocidu u Srebrenici, čije prihvaćanje planirano je na Generalnoj skupštini UN-a. Ovu vijest za portal “Avaz” potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Semir Halilović.

Rezolucija nosi naziv “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.” i već je dobila podršku značajnog broja država. S obzirom na važnost ovog događaja za međunarodnu zajednicu, sve je veći broj zemalja koje se pridružuju inicijativi.

Pored inicijatora rezolucije, Njemačke i Ruande, spisak sponzora se sada proširio. Pored Bosne i Hercegovine, tu su i druge države poput Albanije, Bangladeša, Bugarske, Estonije, Kanade, Čilea, Finske, Francuske, Hrvatske, Irske, Italije, Jordana, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malezije, Nizozemske, Novog Zelanda, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Švedske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Vanuatua.

Također, i države kao što je Crna Gora osigurale su podršku za rezoluciju, iako nisu sponzori. Ova podrška potvrđuje međunarodnu osudu genocida u Srebrenici 1995. godine i važnost suočavanja sa prošlošću.

Pridruživanje Katara sponzorima rezolucije predstavlja još jedan korak u suočavanju s prošlošću i širenju svijesti o genocidu u Srebrenici. Priznavanje i nedvosmislena osuda ovog zločina ključni su za izgradnju mira i sprječavanje budućih sličnih događaja.

Očekuje se da će prihvatanje rezolucije na Generalnoj skupštini UN-a šalje snažnu poruku međunarodne zajednice o važnosti suočavanja s prošlošću i osudi genocida. Također će pružiti priliku da se prisustvuje svjedočenju stradanja žrtava i očuvanju sjećanja na njih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -