Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSrebrenica pod prijetnjama: Direktor Memorijalnog centra iznosi šokantne podatke

Srebrenica pod prijetnjama: Direktor Memorijalnog centra iznosi šokantne podatke

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, objavio je zabrinjavajuće informacije o sve većem broju prijetnji koje su upućene njima u posljednjoj sedmici. Prema njegovim riječima, centar je primio čak 1.900 poruka sa prijetećim sadržajem, kako sa lažnih tako i sa stvarnih profila na društvenim mrežama.

Suljagić naglašava da je prioritet centra fokusirati se na žrtve i priče porodica, te da su odgovorili na prijetnje kroz razgovor i kampanju protiv govora mržnje i populizma. Naglašava da je obrazovanje budućih generacija ključno za prevenciju genocida, te da se ne plaše govoriti o historiji u njenoj cjelini.

Direktor Memorijalnog centra ističe da je važno educirati djecu o posljedicama mržnje, te ih učiti da riječi imaju moć. Također, pričaju im o političkoj i vojnoj moći koja je brzo uništila zajednice u prošlosti. Upoznaju ih sa životom Bošnjaka-povratnika u Srebrenici, Bratuncu i istočnoj Bosni, te s obrazovnim sistemom koji negira njihovu historiju i identitet. Cilj je da djeca budu hrabra, snažna i glasna, sposobna prepoznati nepravdu i naznake mržnje.

Suljagić naglašava da ova priča nije samo o Srebrenici i dokazivanju istine, već o širenju lekcija iz devedesetih na druge zajednice. On izražava želju da Srebrenica bude primjer i upozorenje svijetu.

Uprkos umoru i nakon skoro dva mjeseca izvještavanja o Srebrenici, Suljagić poziva na zajednički završetak tog poglavlja. Ističe da naslovne stranice diktiraju oni koji ne žele da buduće generacije uče na primjerima koje je Srebrenica ostavila.

Pozivamo i podržavamo Memorijalni centar Srebrenica u njihovom radu na očuvanju historijske istine i osiguranju da tragedija koja se dogodila u Srebrenici ne bude zaboravljena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -