Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHZavod za javno zdravstvo FBiH organizirao edukativna predavanja o HPV i imunizaciji

Zavod za javno zdravstvo FBiH organizirao edukativna predavanja o HPV i imunizaciji

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je organizirao niz edukativnih predavanja o humanom papiloma virusu (HPV) i važnosti imunizacije protiv njega. Predavanja su održana za učenike Srednje medicinske škole Mostar i Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, njihove nastavnike i roditelje.

Preko 700 učenika prisustvovalo je ovim predavanjima koja su se sastojala od 24 različite sesije. Doktorica Barbara Knežević prezentirala je osnovne informacije o infekciji HPV-om, njegovim posljedicama po zdravlje te načinima prevencije i kontrole. Poseban naglasak stavljen je na važnost imunizacije protiv HPV-a kao primarne prevencije u populaciji djevojčica i dječaka.

Dr. Knežević je istakla da iskustva zemalja koje su već uvele imunizaciju protiv HPV-a pokazuju da se vakcinisanjem može spriječiti infekcija HPV-om i bolesti koje uzrokuje. Ove bolesti uključuju karcinom cerviksa (vrata maternice), karcinome u području usta i druge vrste karcinoma, kao i genitalne i negenitalne bradavice.

Dodatno, ukazala je na važnost stalne edukacije mladih temeljene na pouzdanim znanstvenim informacijama, kao i aktivnog sudjelovanja u zaštiti vlastitog zdravlja. Također, roditeljima je preporučila da iskoriste besplatnu imunizaciju protiv HPV-a kako bi efikasno zaštitili svoju djecu od ove opasne bolesti.

Predavanja su izazvala veliko zanimanje i pohvale među učenicima, nastavnicima i roditeljima. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom zajedničkom podizanju svijesti o važnosti imunizacije. Pohvale su upućene i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a na podršci koju su pružili u realizaciji ovih predavanja.

Uz predavanja, učenicima i djelatnicima škola su podijeljeni edukativni materijali o imunizaciji protiv HPV-a koji su pripremljeni u partnerstvu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA i Udruge Kap.

Ovi napori Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine svakako će pridonijeti povećanoj svijesti o važnosti imunizacije i zaštiti mladih od bolesti koje uzrokuje HPV.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -