Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPrvomajski praznici donose turistički procvat Hercegovini

Prvomajski praznici donose turistički procvat Hercegovini

Prvomajski praznici su donijeli povećan broj turističkih dolazaka i noćenja u cijeloj Hercegovini. Prema podacima popularnih internet-platformi za rezervaciju smještaja, više od 70 posto kapaciteta je već popunjeno, što potvrđuju i informacije turističkih zajednica i udruženja. Kolone vozila prema jugu Bosne i Hercegovine svjedoče o velikom interesu za ovo područje.

U Neumu, 1. maj označava početak prave turističke sezone. Hoteli imaju popunjenost od 60 do 70 posto, a i privatni smještaj bilježi dobre rezultate. Osim domaćih gostiju, očekuje se dolazak i stranih turista iz Francuske, Poljske, Njemačke i skandinavskih zemalja. Davor Krešić iz Udruženja hotelijera Neum izjavio je kako su očekivanja za sezonu odlična.

Međugorje također privlači veliki broj stranih gostiju, a u Mostaru se bilježi porast broja noćenja domaćih turista za prvomajske praznike. Otvaranjem sezone iznajmljivanja kuća i vila za odmor, posebno u okolini Mostara, turistička ponuda se proširuje.

Prema statističkim podacima, broj turističkih dolazaka u Federaciji Bosne i Hercegovine je u konstantnom porastu. Za mart mjesec, zabilježeno je 2,1 posto više dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine, te 9,1 posto više nego u februaru. Strani turisti čine 67,2 posto, dok domaći turisti čine 32,8 posto ukupnog broja dolazaka.

Očekivanja za ovu sezonu su visoka, dijelom i zbog bolje zračne povezanosti Aerodroma Mostar. Turistički radnici s nestrpljenjem očekuju turistički procvat u Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -