Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMarko Đurić optužuje Elmedina Konakovića za opstrukciju pomirenja između Srbije i BiH

Marko Đurić optužuje Elmedina Konakovića za opstrukciju pomirenja između Srbije i BiH

Danas će se glasati o novoj vladi Srbije, a jedan od kandidata za ministra vanjskih poslova, Marko Đurić, optužio je Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, za opstrukciju pomirenja između ove dvije zemlje. Đurić je istakao da je jednaka pravda za sve žrtve u BiH ključna za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje.

Đurić je na konferenciji za medije iznio optužbe na račun Konakovića, navodeći da je on javno izjavio da “ovakva Srbija ne zaslužuje ništa drugo nego da bude prezrena i ne zaslužuje ruku pomirenja i saradnje”. Đurić je također naveo da Konakovićev etnonacionalistički režim nastoji ponovo otvoriti sudske procese protiv Srbije te da nema namjeru pomirenja ili dobrosusjedskih odnosa na svojoj agendi.

Međutim, Konaković je brzo reagovao na ove optužbe putem društvene mreže X. On je naglasio da je Đurić lažno citirao njegove riječi te da Rezolucija o Srebrenici nema nikakve veze sa ratnom štetom niti stvara pravnu pretpostavku za pokretanje takve procedure. Konaković je istakao da će na svaku laž odgovoriti istinom i pokazati šta Đurić radi.

Ova zamršena situacija dolazi nakon sinoć održane hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Rusije, koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Na sjednici su se obratili brojni visoki zvaničnici, uključujući Marka Đurića, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, kao i predstavnike drugih država poput Slovenije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

Ova rasprava između Đurića i Konakovića ukazuje na duboke podjele između Srbije i BiH te na napetost koja još uvijek postoji u regiji. Što će donijeti glasanje o novoj vladi Srbije i kako će se odnos između ove dvije zemlje dalje razvijati, ostaje da se vidi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -