Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHLagumdžija kritizira politiku Rusije u BiH

Lagumdžija kritizira politiku Rusije u BiH

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, oglasio se nakon obraćanja članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Lagumdžija je žestoko kritizirao politiku Rusije u BiH, ističući zloupotrebu Vijeća sigurnosti UN kao platforme za promoviranje jednostrane i opasne naracije.

“Važno je ozbiljno se zabrinuti zbog toga što se ovo Vijeće instrumentalizira kao javna pozornica na štetu Bosne i Hercegovine. Nema veze s zabrinutošću zbog situacije u Bosni i Hercegovini, već s zloupotrebom moći u Vijeću kako bi se perpetuirala jednostrana i opasna naracija”, istakao je Lagumdžija.

Kritikujući postupke Ruske Federacije, Lagumdžija je istakao da su se oni više puta pokazali kao zabrinuti samo za jedan dio BiH. “Ruska Federacija je više puta pokazala svoju zabrinutost samo za jednim dijelom BiH. Klasični neokolonijalni zapadni pristup Zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini predstavlja stvarnu prijetnju provedbi Mirovnog sporazuma. Štaviše, to podriva same temelje državnosti Bosne i Hercegovine i krši temeljna prava njenih konstitutivnih naroda, time dodatno povećavajući napetosti”, naglasio je.

Lagumdžija je u svom govoru upitao kako je moguće da se privatna osoba iz jedne administrativne jedinice u BiH poziva na hitan sastanak u Vijeću sigurnosti UN i govori o situaciji u cijeloj zemlji. On je ukazao na to da takvo ponašanje nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom te da predstavlja kršenje prava konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Ovo Lagumdžijino obraćanje otvara ozbiljnu debatu o ulozi Rusije u Bosni i Hercegovini te potrebi da se politička igra u zemlji vodi na temelju poštivanja temeljnog mirovnog sporazuma. Ostaje vidjeti hoće li se ova tema nastaviti razvijati i koliko će utjecaja imati na političku situaciju u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -