Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIntenzivne konsultacije o programu reformi BiH – Očekuje se pozitivan signal iz...

Intenzivne konsultacije o programu reformi BiH – Očekuje se pozitivan signal iz Banja Luke

I na isteku roka traju intenzivne konsultacije o programu reformi Bosne i Hercegovine od kojeg ovisi značajna pomoć od oko dvije milijarde maraka iz Plana rasta Evropske komisije. Kako saznaje Avaz, od više od 100 tačaka koje program sadrži, sporne su samo dvije za koje se očekuje pozitivan signal iz Banja Luke.

“Sve obaveze Federacije Bosne i Hercegovine su završene. Jutros je, na prijedlog premijera Nikšića i dopremijera Kraljevića, Vlada Federacije BiH u okviru prve tačke usvojila Informaciju o Planu rasta i zaključak kojim Vlada prihvata sve navedene reforme koje od nas traži EU. Državni nivo je također svoj dio posla uradio, ali juče su predstavnici Republike Srpske ostali pri stavu da su dvije stvari i dalje sporne. Rok je produžen do danas i svi čekamo “bijeli dim” iz Banje Luke”, kazao je za portal “Avaz” Rijad Kovač, FBiH Koordinator izrade i izvještavanja inicijative Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan i pomoćnik direktora Zavoda za planiranje FBiH.

Ovom programu reformi, čije usvajanje je ključno za dobijanje značajne finansijske pomoći od oko dvije milijarde maraka iz Plana rasta Evropske komisije, pridaje se izuzetan značaj. Proces izrade ovog programa uveliko traje, uz intenzivne konsultacije između različitih nivoa vlasti u zemlji.

Kako se navodi, Vlada Federacije BiH je usvojila Informaciju o Planu rasta i prihvatila sve potrebne reforme koje od nje zahtijeva Evropska unija. Sa druge strane, predstavnici Republike Srpske su i dalje zadržali stav da su dvije tačke sporne, zbog čega se čeka pozitivan signal iz Banja Luke.

Rok za usvajanje programa reformi je istekao, ali je produžen do danas kako bi se omogućilo daljnje konsultacije i postizanje dogovora.

Ukoliko program bude usvojen sa obe strane, to će otvoriti put za značajnu finansijsku pomoć iz Plana rasta Evropske komisije. BiH se nada da će očekivani “bijeli dim” iz Banja Luke stići danas i potvrditi spremnost za provođenje reformi koje su ključne za dalji napredak i integraciju u Evropsku uniju.

Dok se čekaju daljnji razvoj događaja, ostaje vidjeti hoće li predstavnici Republike Srpske popustiti i prihvatiti sporne tačke, ili će se postići kompromis koji će omogućiti usvajanje programa reformi i otvaranje putanja ka značajnoj pomoći Evropske komisije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -