Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPrvi Gastro festival "Kuhaj, peci, reci" otvoren na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića

Prvi Gastro festival “Kuhaj, peci, reci” otvoren na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića

Turistička zajednica Gradačca, uz podršku Grada, danas je otvorila prvi Gastro festival pod nazivom “Kuhaj, peci, reci” na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića. Ovaj festival ima za cilj promoviranje tradicionalne bosanske kuhinje, ali i brendiranje i certificiranje odabranih jela.

Na festivalu sudjeluje osam ekipa, uključujući udruženja žena i kuhare iz motela i hotela. Fokus će biti na pripremi tradicionalnih bosanskih jela, ali će se također predstaviti i nova jela koja se planiraju brendirati. Izdvajamo gradačačku kutiju sa junetinom i bamijom, suhe šljive u orasima i hurmašice od domaćeg pekmeza.

Amir Pašalić, voditelj Turističke zajednice Gradačca, ističe da je ideja za festival proizašla iz potreba turista koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih žele isprobati tradicionalne proizvode, ali često nisu dostupni u hotelima i motelima. Kroz ovaj festival, Gradačac želi pokrenuti inicijativu za brendiranje i promociju svoje bogate kulinarske baštine.

Voditelj Pašalić najavljuje da će na festivalu biti prisutni i stručnjaci koji će govoriti o značaju tradicionalne bosanske kuhinje. Gradonačelnik Edis Dervišagić naglasio je turistički potencijal Gradačca te je festival otvorio zajedno s Pašalićem.

Drugog dana festivala će biti predstavljena slatka jela, a bit će riječi i o historiji i značaju tradicionalne bosanske kuhinje. Sudionici će moći uživati u “Bosanskoj sofri” o kojoj će govoriti prof. dr. Enes Kujundžić.

Gradonačelnik Dervišagić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja festivala na znamenitoj Kuli, koja se trenutno obnavlja. On ističe kako je cilj podići gastro ponudu Gradačca i cijele BiH na viši nivo te brendirati jela poput Gradačke kutije, suhih šljiva s orasima, hurmašica od pekmeza i bamije.

Gastro festival “Kuhaj, peci, reci” predstavlja priliku za promoviranje bogate kulinarske baštine Gradačca i Bosne i Hercegovine, ali i za stvaranje novih brendova koji će privući turiste iz cijelog svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -