Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHCentralna banka BiH postala član RAMP - Partnerstva za savjetovanje i upravljanje...

Centralna banka BiH postala član RAMP – Partnerstva za savjetovanje i upravljanje rezervama

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP). Ovaj korak je rezultat potpisanog pravnog sporazuma između CBBiH i Svjetske banke.

Kao najnoviji član RAMP-a, CBBiH će imati pristup uslugama savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima. Ova globalna mreža okuplja više od 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima, pri čemu će stručnjaci iz RAMP-a pružiti pomoć u oblastima upravljanja, strategije alokacije sredstava, upravljanja rizicima i portfolijom, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava.

Jorge Familiar, direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke, izjavio je da se nadaju dugoročnom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine te unapređenju njihovih kapaciteta upravljanja rezervama. Također, istaknuo je spremnost Svjetske banke za suradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje.

Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH, izrazila je zadovoljstvo sporazumom i naglasila da je to važan korak naprijed u jačanju operativnih sposobnosti CBBiH u oblasti upravljanja deviznim rezervama. Saradnja sa Svjetskom bankom pruža ekspertizu i iskustvo, te je značajna podrška za unapređenje efikasnosti i usklađenosti upravljanja deviznim rezervama sa međunarodnim standardima.

Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke omogućava savjetodavne usluge, obuku za službenike i upravljanje sredstvima u globalnoj mreži menadžera javnih sredstava. Osnovan 2001. godine, RAMP se zalaže za stabilnost, otpornost i prosperitet zemalja kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima.

RAMP trenutno broji više od 70 članova, koji uključuju centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javne penzione fondove i državne investicione fondove. Svjetska banka je u okviru RAMP-a pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila više od 10.000 zaposlenih koji se bave upravljanjem javnim sredstvima.

Svjetska banka je pouzdan partner u upravljanju javnim sredstvima te najveći vanjski partner za upravljanje rezervama u zajednici u razvoju. Sa skoro 200 milijardi dolara sredstava kojima upravlja, Svjetska banka je globalni lider za fiksni prihod i pruža savjetodavne usluge o upravljanju sredstvima državama članicama od početka 1980-ih.

Upravljanje javnim sredstvima od strane centralnih banaka i institucija ima ogroman značaj, s obzirom na činjenicu da se upravlja sa preko 40 biliona dolara u rezervama i aktivi širom svijeta. Upravo zbog toga, postoji potreba za visokim nivoom upravljanja sredstvima i savjetodavnim uslugama, što RAMP i pruža.

Pridruživanjem Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama, Centralna banka BiH je napravila važan korak prema jačanju operativnih sposobnosti u upravljanju deviznim rezervama. Očekuje se da će ova saradnja sa Svjetskom bankom donijeti unapređenje efikasnosti i usklađenosti upravljanja deviznim rezervama CBBiH sa najvišim međunarodnim standardima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -