Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOrganizovan sastanak u Sarajevu - Ključan korak za evropski put BiH

Organizovan sastanak u Sarajevu – Ključan korak za evropski put BiH

U organizaciji predstavnika EU danas je održan sastanak u Sarajevu koji je okupio predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, članove Vijeća ministara, oba premijera entiteta i druge predstavnike institucija u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike Evropske unije. Glavna tema sastanka bila je analiza mogućeg dogovora oko Plana reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan, što predstavlja ključan korak za daljnji napredak BiH na evropskom putu.

Predsjedavajuća Krišto se zahvalila šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johanu Satleru i generalnom direktoru Glavne uprave za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertu Janu Kopmanu, kao i svim prisutnim na sastanku, istakavši njihov trud i angažman. Istakla je važnost zajedničkog rada i donošenja odluka koje će biti u interesu svih građana BiH.

Nakon sastanka, predsjedavajuća Krišto i generalni direktor Kopman razgovarali su o usuglašavanju Plana reformi BiH i daljnjim reformama na putu ka Evropskoj uniji. Plan za zapadni Balkan ukupno je vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine, a BiH bi mogla povući oko milijardu eura.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka približavanju BiH Evropskoj uniji. Važno je da se sve političke strane angažuju u procesu reformi i postizanju dogovora koji će promovisati stabilnost i prosperitet zemlje. Evropska unija je spremna pružiti podršku BiH na njenom putu ka članstvu u EU, ali je neophodno da se ostvari napredak u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije i jačanje ekonomije.

Ovakve inicijative i sastanci predstavljaju priliku da se stvori pozitivna klima za napredak i da se građanima BiH omogući bolja budućnost. Nadamo se da će svi politički lideri prepoznati važnost ove prilike i preduzeti potrebne korake ka ostvarenju evropske perspektive za Bosnu i Hercegovinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -