Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVijeće ministara usvojilo Program rada za 2024. godinu

Vijeće ministara usvojilo Program rada za 2024. godinu

Na današnjoj sjednici, na prijedlog Ureda predsjedavajuće, jednoglasno je usvojen Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Ovaj Program rada sadrži najznačajnije aktivnosti koje će Vijeće ministara BiH provesti u narednoj godini, u skladu sa strateškim ciljevima i prioritetima za postizanje napretka u BiH.

Pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji ostaje najvažniji prioritet za Vijeće ministara BiH, nakon što je dobila kandidatski status i otvoreni su pregovori sa EU. U okviru ovog Programa rada, Vijeće ministara će nastaviti raditi na ispunjavanju preporuka Evropske komisije i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Agende 2030 Ujedinjenih nacija, sa ciljem ostvarenja održivog socioekonomskog razvoja BiH.

U obzir su uzeti i drugi strateški dokumenti kojima se usmjerava provedba reformi u javnoj upravi, pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vijeće ministara će pratiti politiku Evropske unije i država članica u vezi sa praćenjem i izvještavanjem o ostvarenju Ciljeva održivog razvoja.

Program rada Vijeća ministara BiH obuhvata više od 450 stranica i sadrži plan aktivnosti, pregled normativnih akata, zaključivanje međunarodnih ugovora, pristupanje međunarodnim konvencijama i sporazumima, kao i pregled razvojnih, investicijskih i drugih projekata.

Uzimajući u obzir strateške ciljeve i prioritete institucija BiH do 2030. godine, Vijeće ministara ostaje predano ostvarivanju zajedničke vizije prosperitetne države sa razvijenom infrastrukturom, društvom zasnovanim na znanju, očuvanjem okoliša i bogatstvom različitosti.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će dostaviti Program rada Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kako bi bio dalje analiziran i razmatran.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -