Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDirljiva priča o Hasemi: Žena koja živi na ulici dobila kuću, ali...

Dirljiva priča o Hasemi: Žena koja živi na ulici dobila kuću, ali nema novca za osnovnu opremu

Hasema Ramić, poznata kao Špedicija, već godinama živi na ulici u gradu Bugojnu. Iako je teško živjela, osmijeh s lica nikada nije skidala. Nedavno je, međutim, stigla dobiti neočekivanu vijest – dobila je kuću od jedne dragocene prijateljice.

Hasema je godinama spavala ispod gradskih stepenica, izlažući se svim vremenskim uvjetima. Bila je poznata kao sakupljačica sekundarnih sirovina, što je bila jedina mogućnost da preživi i zaradi za hranu. Ali, sada je sve to prošlost.

Njena prijateljica, koja također dolazi iz Bugojna, odlučila joj je pokloniti kuću bez ikakve naknade. Ova gesta trajnog zbrinjavanja donijela je Hasemi nadu za bolju budućnost. Međutim, ona se suočava s novim izazovima – nemajući dovoljno novca, nema osnovnu opremu u svojoj novoj kući.

Jedan od najhitnijih problema s kojim se suočava je nedostatak vanjskih vrata i prozora. Hladni vjetrovi i klimatski uvjeti narušavaju njenu privatnost i sigurnost. Hasema svakodnevno spava okružena najlon kesama umjesto čarapama. Umjesto ugodnosti doma, suočava se s hladnoćom i neugodnostima.

Hasema dnevno zarađuje svega jednu ili dvije marke od prikupljanja otpada i sekundarnih sirovina, što je dovoljno samo za osnovne potrebe. Međutim, radost dolazi od dobrote sugrađana koji se brinu o njoj i pomažu joj prehranu. Povremeno joj uplate i doniraju odjeću ili kućanske potrepštine koje je pronašla u kontejnerima.

Unatoč svim izazovima s kojima se suočava i teškom životu koji vodi, Hasema ostaje nasmijana i pozitivna. Njena snaga, hrabrost i otpornost su inspiracija za sve nas. Željeći dobro svima, ona pronalazi sreću u malim stvarima.

Dosegnuti nivo solidarnosti i brinuti se o sugrađanima koji su u nevolji je nešto što nas čini humanošću. Hasema je jasan primjer da pomoć i dobra volja mogu promijeniti nečiji život. Stoga, pozivamo sve ljude dobrog srca da se uključe i pomognu Hasemi u opremanju njene nove kuće, kako bi dobila priliku za dostojanstven život koji zaslužuje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -