Petak, 20 Septembra, 2024
HomeRegijaSrpske stranke bojkotirale referendum o smjeni gradonačelnika na Kosovu

Srpske stranke bojkotirale referendum o smjeni gradonačelnika na Kosovu

Biračka mjesta zatvorena su na vrijeme u 19 sati, a nije zabilježen ni jedan slučaj da građani čekaju u redu za glasanje, saopćeno je iz organizacije Demokracija na djelu koja je također promatrala izborni proces.

Srbi Kosova tako su propustili priliku da iskažu volju i otvore put za izbore novih gradonačelnika jer glasanje je prvi demokratski instrument kojim građani sudjeluju u lokalnoj politici kako bi imali mogućnost zahtijevati odgovornost od izabranih, stoji u saopćenju.

U januaru je preko 20 posto Srba s pravom glasa potpisalo peticiju za smjenu gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku no odustali su od današnjeg referenduma nakon što ih je na bojkot glasovanja pozvala Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd.

Upravo je i Srpska lista inicirala potpisivanje peticije no iznenada je odlučila kako neće sudjelovati u glasovanju za smjenu albanskih gradonačelnika koji su na vlast došli nakon izbora u svibnju prošle godine a koje su Srbi uglavnom bojkotirali.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU-a na Kosovu izrazili su žaljenje što su srpske stranke odlučile da ne sudjeluju na referendumu, a Vlada Kosova pozvala je građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika.

Kako bi glasovanje bilo uspješno trebalo je prikupiti 50 posto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, a građani su mogli odgovoriti s “Da” ili “Ne” na pitanje slažu li se da gradonačelnik jedne od četiri općine na sjeveru Kosova bude smijenjen.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -