Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo bosanskohercegovački akademik Dževad Jahić: Oproštaj od velikog lingviste

Preminuo bosanskohercegovački akademik Dževad Jahić: Oproštaj od velikog lingviste

Bosanskohercegovačka javnost zavijena je u crno zbog smrti akademika i lingviste Dževada Jahića koji je preminuo u nedjelju u 77. godini života. Rođeni Sarajlija, Jahić je ostavio neizbrisiv trag u oblasti jezikoslovlja i akademske zajednice.

Univerzitet u Sarajevu je obavijestio javnost da će se održati komemorativna sjednica u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, kao posljednji ispraćaj ovog velikog naučnika. Sjednica će biti održana u srijedu 24. aprila s početkom u 11:00 sati. Na sjednici će govoriti predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta, Instituta za jezik, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, kao i članovi porodice.

Dženaza akademiku Dževadu Jahiću bit će klanjana u Begovoj džamiji u srijedu 24. aprila 2024. godine u 13:00 sati, dok će ukop biti obavljen u 17:00 sati na groblju u Prači.

Dževad Jahić je bio vanserijski znalac jezika, čije je akademske radove priznao ne samo bosanskohercegovački akademski krug, već i šire područje balkanskih jezikoslovaca. Njegov trud i zalaganje na polju jezikoslovlja zadužili su bosanski jezik i lingvistiku.

Oproštajna komemoracija će biti prilika da se velikanu u svijetu jezika oda posljednja počast i prisjeti se njegovog izuzetnog doprinosa jezikoslovnoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Dževad Jahić ostavio je neizbrisiv trag u akademskom svijetu i njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za nauku i društvo. Njegovo djelo ostaje kao inspiracija mladim lingvistima i zavoljenim studentima koji su imali privilegiju učiti od njega.

Svojevrsna enciklopedija znanja, akademik Dževad Jahić će zauvijek ostati u srcima svih koji su imali priliku s njim raditi i upijati njegovo duboko jezikoslovno znanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -