Za ovu sarmu koristila sam listove blitve. Inače jako volim blitvu.
Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom.
Sastojci: 20-tak većih listova blitve
250 g junećeg mljevenog mesa
mala šoljica riže
so, biber, suhi začin, aleva paprika
šoljica mlake vode
šoljica ulja
Priprema:
Prije svega vrlo kratko blanširati listove blitve, očistiti iz sredine debeli korijen. S mesom izmješati začine, rižu, ulje, vodu… Uzeti među prstima mesa ( ne previše, jer sarmice trebaju biti manje) i staviti na početak lista blitve, polako savijati pazeći da i sa strane lagano savijemo rubove, kako meso ne bi ispadalo. Kad smo sarmu zamotali učvrstiti joj krajeve. Ja ponekad koristin nož kako bih bolje i lakše uvukla krajeve blitve unutra. Redati u nauljenu tepsiju i peći u rerni na 200 stepeni 35-40 min. Prvih 15 min nemojte pokrivati, a potom pokrijte folijoj. Kad je sarma pečena, rastopite dvije kašike putera i kašikicu aleve paprike i “pocvrkajte” sarmu. Ko voli može je preliti pavlakom. Prijatno!
Pročitajte i ovo: Recept: Lijena pita sa špinatom i palentom (VIDEO)