Utorak, 16 Jula, 2024
HomeSportNogometZmajevi su trenutno u baražu: Ko su mogući protivnici nakon šestog kola...

Zmajevi su trenutno u baražu: Ko su mogući protivnici nakon šestog kola kvalifikacija?

Bosna i Hercegovina još uvijek ima šansi za direktan plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

Nakon šest odigranih kola Zmajevi zaostaju pet bodova za drugoplasiranom Finskom, zaostatak koji se definitivno može nadoknaditi uzimajući u obzir direktan okršaj sa Fincima u oktobarskom ciklusu kvalifikacija.

Zahvaljujući prvom mjestu u svojoj grupi Lige nacija bh. reprezentacija je osigurala nastup u baražu za Evropsko prvenstvo te već treba razmišljati o potencijalnim protivnicima u razigravanju.

Baraž igraju pobjednici svih grupa u četiri lige Lige nacija, odnosno međusobno razigravaju selekcije iz Lige A, Lige B, Lige C i Lige D.

Kao pobjednik grupe u Ligi B Bosna i Hercegovina bi trebala razigravati sa selekcijama iz Lige B, međutim postoji mogućnost da Zmajevi razigravaju sa selekcijama iz Lige A koje ne izbore plasman na EURO kroz grupu.

Naime, prema pravilniku ukoliko Liga nema četiri tima da nastupe u baražu onda upražnjena mjesta popunjava naredna najbolja selekcija sa generalnog poretka UEFA Lige nacija.

Poslije premijernog izdanja Lige nacija Bosna i Hercegovina je bila najbolja reprezentacija Lige B sa 10 osvojenih bodova i zauzela je 13. mjesto u generalnom poretku.

To u suštini znači da npr. ako se 10 od 12 selekcija iz Lige A direktno plasira na EURO znači da će naredna najbolja reprezentacija iz Lige B biti prebačena u baraž za Ligu A.

Moglo bi biti pakleno

Prema trenutnom stanju na tabelama u kvalifkacionim grupama samo Holandija, Švicarska i Island iz Lige A premijernog izdanja Lige nacija nisu direktno na Evropskom prvenstvu.

Holanđani i Švicarci imaju utakmicu manje u odnosu na svoje rivale pa je očekivati da do kraja kvalifikacija ipak zauzmu jedno od prva dva mjesta u grupama C, odnosno D s toga je zaočekivati promjene do kraja kvalifikacija.

Da bi se popunio baraž za Ligu A preostalo je jedno prazno mjesto, a to sigurno neće biti Bosna i Hercegovina jer je pobjednik svoje grupe i imat će povlašten status.

Budući da je BiH bila prva u svojoj grupi Zmajevi bi trebali imati povlašten status i odnosno trebali bi razigravati sa selekcijama iz B ili nižih Liga.

U baražu Lige B prema trenutnom stanju stvari mogući protivnici bh. reprezentacije su Austrija, Vels i Škotska koja bi bila prebačena iz Lige C.

Susreti baraža se igraju 26. i 31. marta. BiH će kao pobjednici svoje grupe u polufinalu biti domaćini, dok će domaćin finala biti određen žrijebom. Važna je napomena da se u razigravanju igra samo po jedan susret.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -