Zlatan Aganović paramotorom preletio trasu ‘Marša mira’ od Tuzle do Srebrenice

Pilot paramotora i član grupe Fly4Peace (Let za mir) Zlatan Aganović preletio je put od Tuzle do Srebrenice, kojim su Srebreničani 1995. godine pješačili kako bi našli spas na slobodnoj teritoriji.

0
71

Aganović je u razgovoru za Fenu kazao da je let uspješno izvršio u srijedu, 13. augusta, te da je trajao sat i dvadeset minuta, a prešao je 51 KM zračne linije.

– Prije preleta paramotorom odlučio sam učestvovati na Maršu mira 2019., prepješačiti trasu od 110 km od Nezuka do Potočara i to je za mene bilo vrlo potresno emotivno iskustvo koje mi je dalo konačnu odlučnost da sa paramotorom preletim ovu dionicu – istakao je.

Navodi da je edukaciju za paramotorno letenje usavršio u Poljskoj, kod instruktora Wojteka Bogdala, svjetskog prvaka u tom sportu, te da je bio uvjeren da je spreman sigurno izvršiti prelet preko rizičnog terena za slijetanje i prizemljiti se pored Memorijalnog centra Potočari.

– Ovaj let je ‘let za mir’, za nove generacije čiji pogled na život i suživot bi morao biti bolji, iskreniji i pametniji od prijašnjih generacije čija je životna matematika bila destruktivna i uništavajuća – poručio je.

Aganoviću je u njegovom podvigu pomagao Hamdija Blekić, koji je u ovom projektu bio odgovoran za logističku podršku na zemlji.

Grupa Fly4Peace, 2020. godine za vrijeme održavanja Marša mira, želi organizovati prelet paramotorista za Srebrenicu, po uzoru na bicikliste i motoriste koji prate učesnike Marša mira.