Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetŽivot bh. vojnika u Kabulu košta 100.000 maraka

Život bh. vojnika u Kabulu košta 100.000 maraka

Napad bombaša samobice na vozilo hrvatske vojske u Kabulu, u kojem je smrtno stradao Josip Briški iz Sesveta kod Zagreba, a dva vojnika teže su povrijeđena, samo je dokazao koliko je Afganistan i dalje opasno područje, bez obzira na to što mirovnjaci iz cijelog svijeta već 18 godina žele uspostaviti mir. 

Deset godina

U sklopu NATO-ove misije „Odlučna podrška“ u Afganistanu, kako smo jučer i objavili, nalaze se 63 bh. vojnika. Do sada ih je kroz desetogodišnju misiju prošlo na stotine. Raspoređeni su u vojnim bazama i do sada, nasreću, nije zabilježen nijedan napad na naše vojnike.

Iako ne učestvuju u vojnim operacijama i pratnji vojnih konvoja, za razliku od Hrvatske, koja je članica NATO-a, našim vojnicima niko ne može garantirati stopostotnu sigurnost od skoro svakodnevnih napada talibana.

Kada je u pitanju osiguranje u slučaju smrti vojnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu koji se nalaze u ovoj misiji, kako nam je jučer rečeno iz Ministarstva odbrane BiH, ono iznosi 100.000 maraka. Toliko u slučaju smrti dobije porodica.

Trajna invalidnost

Polica osiguranja u slučaju nesreće dogovorena je na iznos od 200.000 KM. U odgovoru za „Avaz“ iz MOBiH kažu da je riječ o cifri koja se odnosi na trajnu invalidnost.

Nezvanično saznajemo da je riječ o osiguranju koje putem javnih tendera određuju osiguravajuće kuće u BiH. U Hrvatskoj je osiguranje u slučaju smrti vojnika oko 380.000 kuna, što je, također, oko 100.000 maraka.

Napadaju sve živo 

Hrvatski mediji pišu, pozivajući se na izjavu vojnika koji je godinama u misiji, da se u Afganistanu smanjio broj zapadnih vojnika, koje su talibani prije napadali, i zato sada napadaju one koji su ostali. 

– Osim “priručnih” raketnih bacača, talibani koriste i žive ljude kao oružje – rekao je ovaj vojnik, prenosi „Jutarnji list“.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -