STAVOVI Saopćenje ministarstva vanjskih poslova Njemačke

Zemlje Kvinte: Dodikova politika unazađuje Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju

Zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka – dale su zajedničku izjavu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Poštivanje načela pravne države

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Njemačke navodi se kako “njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata”, prenosi DW. 

Naglašava se kako “secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju”.

Dalje se navodi kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju”.

– Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetne za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

Nužne reforme

Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socioekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme – navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao “direktorij” različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.