Zelenski se obratio na samitu G20 i iznio ukrajinske uslove za mir: Vrijeme je da rat bude zaustavljen

0
58

Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svijet, kazao je Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) putem video linka obratio se svjetskim čelnicima na samitu G20 koji se održava u Indoneziji, te je tom prilikom rekao kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji.

– Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti. Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir.

Sudjelovanjem na samitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka, konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama – rekao je Zelenski.

Potom je predočio uslove koje Ukrajina ima za mir, a to su: nuklearna sigurnost, osiguranje hrane, energetska sigurnost, oslobađanje zatvorenika, provođenje Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka, te povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe.

– Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage. Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen – istakao je Zelenski.

On je naveo da Rusija mora potvrditi jedinstvenost Ukrajine, te povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu. Istakao je kako rat treba završiti pravedno i na temelju Povelje UN-a i međunarodnog prava.

– Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira – rekao je Zelenski.