Zbog tenzija na bliskom istoku, pao Wall Street, rastu cijene zlata, srebra, nafte

Nakon napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije, zbog mogućih privrednih posljedica, pala je vrijednost berzovnog indeksa na Wall Streetu, a snažno su porasli energetski sektor te cijene zlata i srebra.

0
120

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih osam cijene su dionica jučer pale jer se ulagači plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku. Dow Jones oslabio je 0,52 posto, na 27.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 2.997 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 8.153 boda, prenose agencije.

Oštro su pale i cijene dionica u avio i brodarskom sektoru jer bi rast cijena nafte mogao povećati troškove za gorivo.

Za 1,4 posto je pao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora jer bi i te kompanije mogle biti pogođene zbog rasta troškova goriva.

Saudijska Arabija prekinula je proizvodnju nafte i plina nakon napada dronova na dva najveća naftna postrojenja kojima upravlja državna kompanija Aramco.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, a Trumpova administacija je za napad optužila Iran. Zbog ovih događanja porasle su tenzije između Irana i Saudijske Arabije te njenog saveznika SAD-a, što je povećalo nesigurnosti u toj naftom bogatoj regiji.

Prema procjenama, Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan što je skoro polovina cjelokupne proizvodnje, odnosno pet posto ukupne svjetske proizvodnje.

Zbog toga su cijene nafte na svjetskim tržištima skočile za više od 10 posto, a u jednom su trenutku bile u plusu i više od 20 posto. Cijene dionica u energetskom sektoru skočile su jučer za 3,3 posto, a zbog rasta geopolitičkih tenzija poskupile su i dionice proizvođača oružja

Osim toga, skočila je cijena plemenitih metala. Cijena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 posto na 1.507,40 američkih dolara za uncu, dok je cijena srebra na spot tržištu porasla2,96 posto na 17,94 dolara po uncu.